Dik pak sneeuw, daarna mogelijk lawines

Wintersporters in de Alpen moeten na het weekend rekening houden met lawinegevaar. Na een dik pak sneeuw op zondag en maandag zorgt zeer zachte lucht ervoor dat de massa verse sneeuw kan gaan schuiven.

Vanaf zaterdagavond zal het beginnen sneeuwen en te regenen in de dalen. De sneeuwval houdt tot maandag aan en gaat geregeld samen met een zeer harde wind. De wat hoger gelegen skidorpen zullen met een sneeuwstorm te maken krijgen. De sneeuwvalgrens ligt in Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk rond 1500m, in de Duitse Alpen rond 1100m. In de Italiaanse bergen valt ook wat sneeuw, daar ligt de sneeuwvalgrens tussen 1700 en 2000m. De omstandigheden kunnen zeer slecht zijn zondag.

Dooi

Maandag neemt de wind af en trekt de neerslag weg. Op dat moment is er boven de 2000m 30 tot 70 cm sneeuw gevallen, op sommige plaatsen vanwege de wind zelfs oplopend tot meer dan één meter. Het dooit stevig. Zelfs op 3000m dringt zachte lucht door en stijgt het kwik naar 0 tot 5 graden. De zware sneeuwval in het weekend in combinatie met hoge temperaturen op maandag leveren een groot gevaar op lawines op. De nieuwe sneeuw is nog niet gehecht aan de oude sneeuw waarna de dooi ervoor zorgt dat alles gemakkelijk kan schuiven.

Onstabiel

 Weerplaza raadt wintersporters aan met name maandag en dinsdag de lokale berichten zeer goed te volgen. Woensdag valt er opnieuw sneeuw en wordt het kouder. Daardoor kunnen de sneeuwlagen ook later in de week onstabiel blijven en (kleine) lawines veroorzaken.